Studietur Sydkorea 2018
Rejserapport fra studietur for 35 kommende diplomingeniører i maskinteknik.
Studietur Sydkorea 2018 (uddrag af rejserapport)
I forbindelse med uddannelsen på SDU til diplomingeniør i maskinteknik, har vi på 4. semester været på studietur i Sydkorea. Destinationen blev valgt på grund af Sydkoreas store industritunge virksomheder, som har enorme markedsandele både i Sydkorea og globalt set.
Opholdet i Sydkorea varede 12 dage og der blev besøgt 3 byer i forbindelse med turen, Seoul, Ulsan og Busan. Der blev gennemført i alt 4 studierelevante besøg samt diverse kulturelle seværdigheder.
Innovation Center Denmark
Tirsdag d. 20. marts havde vi møde med Innovation Center Denmark i et konferencerum på vores hotel. Dette foretagende er en del af flere lignende centre rundt om i verden. Innovationscentrene er etableret i samarbejde mellem Uddannelses- og Forskningsministeriet og Udenrigsministeriet. Målet med centrene er lokalt at bistå danske virksomheder og forsknings- og uddannelsesinstitutioner med adgang til udenlandsk viden, netværk, teknologi, kapital og markeder.
Innovation- og forskningsrådgiver Eske Bo Rosenberg og innovationspraktikant Maria Damgaard Frederiksen forklarede, at det at komme ind på det koreanske marked gerne kræver bekendtskaber i form af venner, familie eller tidligere samarbejdspartnere. Innovation Center Denmarks fornemmeste opgave i Seoul er deraf at etablere netværk mellem danske og sydkoreanske virksomheder. De fortalte også om den sydkoreanske industrielle historie, specielt om hvordan det lykkedes sydkoreanerne at gå fra nedslidt og splittet nation efter Koreakrigen, til den verdensøkonomi de er i dag. Efter mødet havde vi en god baggrundsviden om virksomhedsdrift og økonomi i Sydkorea, hvilket fungerede som en passende intro til resten af studieturen.
Hyundai Heavy Industries
Torsdag d. 22. marts havde vi det første virksomhedsbesøg på Hyundai Heavy Industries. Her skulle vi se noget af det mest storslåede industri i verden.
Besøget startede med en guidet tur rundt i et lille museum, der informerede om Hyundai Groups grundlægger Chung Ju-yung og om hvordan virksomheden har udviklet sig siden 1947. Selve Hyundai Heavy Industries blev grundlagt i 1972. Herefter havde Thomas Blicher Terkelsen fra Mærsk Line et indlæg, hvor han fortalte om hans arbejde på HHI. Hans opgave sammen med sit team var løbende at føre kvalitetskontrol ved produktionen af de skibe, som Mærsk får produceret ved HHI.
Rundtur på værftet
Vi blev i bus kørt rundt på værftet, der strækker sig over 7,2 km2 og har mere en 30.000 ansatte. Værftet er verdens største og har årlig kapacitet til at 90 af verdens største fragtskibe.
I tørdokkene bliver skibene sammensvejset af præfabrikerede sektioner og når de er færdige, bliver de testsejlet i fem dage for at blive godkendt. Allerede dagen efter godkendelse, kan skibene sejle til havnen i Busan for at blive lastet til randen.
I produktionshallerne så vi bl.a. støberiet, hvor HHI producerer propeller, der vejer helt op til 100 ton. Støberiet står for produktionen af mere end 30% af alle skibspropeller på verdensmarkedet. I motorproduktion produceres der skibsmotorer til fragtskibe og dieselmotoranlæg til produktion af el.
En særlig sjov observation på på vores vej rundt, var en test af en 75.000 hk to-takts motor, der fik jorden omkring til at ryste. HHI leverer skibsmotorer til 35 % af verdensmarkedet. En del af oplevelsen på HHI var at se, hvordan sikkerhedsprocedurerne tilsyneladende kunne matche dem i Danmark. De studerende havde nok forinden nogle fordomme om forholdene i asiatisk industri, men på HHI var der fokus på sikkerhed i form af udstyr, ryddelighed og gode arbejdsgange.
Hyundai Motors
Fredag formiddag d. 23. marts gik turen til Hyundai Motors’ fabrik udenfor Ulsan, der er Hyundai Motors’ største fabrik. Fabrikken spytter hver dag 6.000 nye biler ud, der alle testkøres, inden de fragtes med skib ud til hele verden. Vi gik på et system af gangbroer over samlebåndsproduktionen, hvor man kunne følge sammenspillet mellem robotter og mennesker, der samler tusinder af enkeltdele til hele biler. Igen var der overraskende høje standarder i arbejdsmiljøet.
Besøg sluttede på fabrikkens egen biludstilling, hvor der bl.a. var udstillet biler fra Hyundais luksusbilserie Genesis, som endnu ikke er kommet til Danmark.
SPX Flow Technology South Korea
Fredag eftermiddag d. 23. marts var vi forbi SPX Flow Technology Korea på vores tur mod Busan. Virksomheden laver hovedsageligt energibesparende lufttørringsanlæg til kompressorer. Virksomheden har stærke forbindelser til Danmark idet SPX Flow har hovedkontor i Silkeborg. Vi fik en varm velkomst af virksomhedens CEO Mr. Ben Lee, der var begejstret for, at danske studerende var interesserede i at besøge hans etablissement. Han havde selv været i Danmark et par uger forinden og kendte udmærket til hans danske kollegaer og var nysgerrig for at høre, hvem vi havde kontaktet i SPX.
Konklusion
Studieturen har været en meget lærerig oplevelse, på den korte tid vi tilbragte i Sydkorea, fik alle deltagerne på turen en god indsigt i hvorledes det Sydkoreanske land fungerer, både kulturelt og erhvervsmæssigt.
Virksomhedsbesøgene har givet en god forståelse for, hvordan en sydkoreansk virksomhed er opbygget, og hvor stor en forskel der er fra danske virksomheder.
Der er mange små detaljer man skal være opmærksomme på, når man er i kontakt med sydkoreanere i erhvervslivet. Ud fra virksomhedsbesøgene, har vi fået indsigt i, hvorledes man på trods af denne kæmpe kulturforskel, kan drage nytte af hinandens evner. Turen har været en god oplevelse for alle, hvilket har givet en god platform af viden, hvis man i fremtiden kommer til at arbejde med eller i et land som Sydkorea.
Vi vil gerne rette en stor tak til alle der har bidraget til, at vi kunne komme på en yderst lærerig og spændende tur til Sydkorea. Uden Jeres bidrag, ville turen have været af så stort økonomisk omfang, at det for de fleste ikke havde været muligt at deltage.
Tak for støtten
- Anna Clemens Pedersens mindelegat
- Ole Kirks Fond
- Fabrikant Mads Clausens Fond
- M-fonden
- Marie & M.B. Richters Fond
- Linak
- SIF
- Lindø
- Solar
- Newtec
- Haarslev Industries
- Melsing Engineering & Consulting ApS